• Scrum, englobat dins de la metodologia Agile, permet treballar en equip, al costat del client i donar millors resultats.
  • Encara que Scrum va néixer pensat per al desenvolupament de software, actualment és possible aplicar aquesta forma de treball a qualsevol àmbit, com el de recursos humans.
  • David Revuelta, Scrum Màster, i Luis Vidaechea, Agile Coach i Scrum Màster, expliquen a l’equip de reclutament de la companyia tots els detalls d’aquest framework perquè siguin capaços d’aplicar-los al camp dels recursos humans.

Framework i metodologia: quina és la diferència?

Scrum és aplicable  a gairebé qualsevol camp i departament dins d’una empresa. Així, durant la sessió, David i Luis van explicar tot el procés a l’equip de reclutament de AXPE Consulting. En primer lloc, van deixar clara la diferència entre les gestió de projectes iteratius o en cascada  i Scrum.

El cicle de vida en cascada, postula que tot procés o desenvolupament compta amb les següents fases: presa de requisits, anàlisis, implementació, proves i integració. Cadascuna d’elles ha de realitzar-se en aquest ordre i de manera seqüencial, mentre que Scrum advoca per un procés iteratiu i incremental en el qual el canvi és acceptat, fins i tot en fases finals de desenvolupament, per tant, el procés de creació està viu i obert a noves peticions i requeriments. Si sorgeixen coses noves, es poden anar afegint al producte. Això s’aconsegueix gràcies a un procés d’inspecció i adaptació constant, en el qual el desenvolupament es divideix en petits cicles denominats sprints, al final dels quals es lliura al client un increment de producte que genera valor.

Framwork scrum

Qui són els principals actors en Scrum?

Durant el desenvolupament de qualsevol projecte amb Scrum, trobem diferents rols en el procés:

  • Product Owner. És l’amo del producte i qui té coneixements funcionals del que s’ha de fer. En un projecte de desenvolupament de programari, el Product Owner seria el client o un Project manager, mentre que en el cas d’un equip de recursos humans, seria el gerent el responsable de detallar a l’equip quins són els objectius a complir i les necessitats del departament.
  • Scrum Máster. Aquesta figura és la del facilitador i líder al servei de l’equip. S’encarrega que Scrum es compleixi. Per tant, la seva comesa és el de treballar amb l’equip per a assegurar-se que es realitzen les reunions. Igualment, ha d’ajudar amb els impediments que pugui tenir l’equip. En recursos humans qualsevol persona que conegui Scrum pot tenir aquest rol.
  • Equip de desenvolupament. Les persones que conformen aquest equip són els qui desenvolupen el producte. En recursos humans és el propi equip de recursos humans.

Cicle de vida de Scrum: en què consisteix?

Durant un sprint (estafi-box de 2 setmanes a un mes de durada) es donen diferents cerimònies:

  • Sprint Planning. Es tracta d’una reunió en la qual s’estableixen els objectius del sprint que acaba de començar.
  • Scrum Daily. És una reunió diària que ha de durar com a màxim 15 minuts. En aquest temps tots els membres de l’equip han de respondre a 3 preguntes clau: què vaig fer ahir per l’equip?, què faré avui per l’equip? i quins problemes o impediments tinc?
  • Sprint Review. Una vegada finalitzat l’sprint, es duu a terme aquesta cerimònia en la qual cada membre de l’equip explica les tasques que ha finalitzat.
  • Retrospective. En aquesta reunió s’ha de reunir tot l’equip de desenvolupament i el Scrum Màster. L’equip ha d’explicar què ha anat bé, quin ha sortit malament i què proposen per a millorar en pròximes ocasions. Es tracta d’una cerimònia en la qual l’equip s’obre, aprèn de les seves fallades i es compromet a millorar-los.

Per tant, la implantació del framework Scrum és possible en gairebé qualsevol àrea empresarial. En el cas del departament de recursos humans d’una empresa, utilitzar aquesta metodologia facilita i agilita el treball dels reclutadors. Si vols conèixer més sobre aquest framework, pots punxar aquí.